Gayrimenkul Değerleme Lisansı - SPK Kursu

Gayrimenkul Değerleme Lisansı - SPK Kursu

  • Çağrı Merkezi
    444 33 07
  • Whatsapp
    (530) 304 98 98
  • Çözemediğiniz Sorular
    (549) 242 42 77

Kursun Tanımı

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSI

Sermaye piyasası faaliyet alanlarından herhangi birinde aşağıda belirtilen görevlerde çalışan veya çalışmak isteyen kişilerin Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı almaları gerekmektedir. Bu belgeye sahip olabilmek için sınava girecek olan adayların bölüm fark etmeksizin 4 yıllık üniversite mezunu olmaları gerekmektedir.

GÖREV ALANLARI:

Sermaye piyasası mevzuatına tabi ortaklıkların sermaye piyasası mevzuatı uyarınca gayrimenkul değerlemesi yaptırmaları zorunlu tutulan işlemlerine ilişkin olarak gayrimenkul değerleme hizmeti vermek üzere kurulca listeye alınan gayrimenkul değerleme şirketlerinde gayrimenkul değerleme uzmanı olarak görev alacak kişiler.

TAMAMLANMASI GEREKEN MODÜLLER:

1-Dar kapsamlı sermaye piyasası mevzuatı ve meslek kuralları

2-Gayrimenkul değerleme esasları

3-İnşaat ve gayrimenkul muhasebesi

4-Gayrimenkul mevzuatı.

Adayların yukarıda belirtilen modüllerin her birinden en az 50 ortalamada 60 ve üzeri not alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Başarılı olanlar "Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı" almaya hak kazanırlar.

Sınavın kazanılmasından sonra Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı almaya hak kazanır.

Lisanslama sınavları yılda iki defa olmak üzere 12 farklı ilde düzenlenmektedir. Sınavlar; İstanbul Ankara İzmir Bursa Adana Konya Antalya Samsun Erzurum Diyarbakır Kayseri Gaziantep illerinde yapılmaktadır.

Lisanslama sınavları beş seçenekli çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Sınav modüllerinde yer alan soru sayıları 25 olarak belirlenmiştir.

Sınavlarda başarılı olmak için her bir dersten en az 50 puan almak kaydıyla tüm derslerin ortalamasının 60 ve üzerinde olması gerekmektedir.

                         SPK LİSANSLAMA SINAVLARI GEÇERLİLİK SÜRE VE ŞARTLARI

Sınav notları ve sınav notlarının geçerlilik esasları

(1) Sınavlarda başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması ve tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 olması gerekmektedir. İlk sınav başvurusunda ilgili sınav konularının tamamının seçilmesi zorunludur. Sınav konularından herhangi birinden alınan notun 50’nin veya aritmetik ortalamanın 60’ın altında olması halinde izleyen sınavlarda geçerli not almak veya not yükseltmek amacıyla istenilen sınav konusunun seçilmesi mümkündür. Not yükseltmek amacıyla girilen sınavlarda en son alınan not geçerlidir. Ancak sınava başvurulduğu halde girilmemesi durumunda önceki not geçerliliğini korur.

(2) İlk kez girilen sınavın tarihi ile lisans almaya hak kazanılan tarih arasında azami 3 yıl olması gerekmektedir.İlk kez girilen sınavın tarihinden itibaren 3 yıl geçtiği halde lisans almaya hak kazanamayan adayların üzerinden 3 yıl geçen sınav konularından almış oldukları notlar dikkate alınmaz.

(3) Bir lisansı almak amacıyla girilmesi gerekli sınav konularının hepsinden bir defada başarılı olmak zorunlu değildir. Başarısız olunan sınav konularına daha sonra girilerek lisans sınavlarını tamamlamak mümkündür. Daha önce almaya hak kazanılan lisanslar dolayısıyla başarılı olunan sınav konularına gerekli olması halinde ilgili lisansın yenileme eğitimine katılmış olmak koşuluyla daha sonraki lisans sınavlarında tekrar girilmez sadece fark konuların sınavları alınır. Aynı şekilde bir lisans almaya hak kazanılmış olunmasa dahi daha önce herhangi bir lisansı almak için girilen sınavlar sonucunda başarılı olunan sınav konularına sınav tarihlerinden itibaren 3 yıl geçmemiş olmak koşuluyla daha sonraki diğer lisans sınavlarında tekrar girilmez sadece fark konuların sınavları alınır.

İlk kez girilen sınavın sonuçlarının açıklandığı tarihi takip eden yılsonu ile lisans almaya hak kazanılan tarihi takip eden yılsonu arasında azami 3 yıl olması gerekmektedir.

İlk kez girilen sınavın sonuçlarının açıklandığı tarihi takip eden yılsonundan itibaren 3 yıl geçtiği halde lisans almaya hak kazanamayan adayların üzerinden 2 yıl geçen sınav konularında almış oldukları notlar silinir.

Sosyal Medya Hesaplarımızdan Kurs Paylaşımlarımızı Görebilirsiniz

Kursun İçeriği

1. Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Meslek Kuralları

1.1. Sermaye Piyasası Kanunu

1.2. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Üyelerinin Sermaye Piyasası Faaliyetlerini Yürütürken Uyacakları Meslek Kuralları

2. Gayrimenkul Değerleme Esasları

2.1. Gayrimenkul Değerlemesine İlişkin Temel Kavramlar

2.2. Değerleme Süreci

2.3. Değerleme Yöntemleri

2.4. Gayrimenkul Piyasası ve Analizi

2.5. Gayrimenkul Finansmanı

2.6. Paranın Zaman Değeri ve Faiz Hesaplamaları

2.7. İpotek Kredileri

2.8. Değerleme Standartları ve Raporlama

2.8.1. Sermaye Piyasasında Uluslararası Değerleme Standartları Hakkında Tebliğ Seri: VIII No: 45

3. İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi

3.1. İnşaat Sözleşmelerinin ve Gayrimenkullerin Muhasebeleştirilmesine İlişkin Temel Kavramlar

3.2. İnşaat Sözleşmeleri Maddi Duran Varlıklar Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller ve İlgili Diğer Hususlara İlişkin Türkiye Muhasebe Standartları

4. Gayrimenkul Mevzuatı (Mevzuatın gayrimenkuller ile ilgili hükümleri dikkate alınacaktır.)

4.1. Sermaye Piyasası Mevzuatı Çerçevesinde Gayrimenkul Değerleme Hizmeti Verecek Şirketler ile Bu Şirketlerin Kurulca Listeye Alınmalarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ Seri: VIII No: 35

4.2. Türk Medeni Kanununun Taşınmaz Mülkiyetine İlişkin Hükümleri (Madde 704-761)

4.3. İmar Kanunu

4.4. İskan Kanunu

4.5. Kat Mülkiyeti Kanunu

4.6. Belediye Kanunu

4.7. Büyükşehir Belediyesi Kanunu

4.8. Kamulaştırma Kanunu

4.9. Tapu Kanunu

4.10. Kadastro Kanunu

4.11. Yapı Denetimi Hakkında Kanun

4.12. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun

4.13. Taşınmaz Kiralarına İlişkin Mevzuat

4.14. Emlak Vergisi Kanunu

4.15. Gayrimenkul Alım-Satım ve İnşa Kazançlarının Vergilendirilmesi

4.16. Gayrimenkullerin Kiraya Verilmesinden Elde Edilen Kazançların Vergilendirilmesi

4.17. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Statüsü

Sermaye Piyasası Kurulu'nca hazırlanan "Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ (VII-128.7)" 14 Ağustos 2014 tarih ve 29088 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kursun Programı

Eğitim programı hakkında detaylı bilgi almak için eğitim danışmanlarımızla irtibata geciniz.
 

Yorum Yapın

 
 

Çağrı Merkezi
444 33 07

Whatsapp
(530) 304 98 98

Çözemediğiniz Sorular
(549) 242 42 77

Detaylı Bilgi İçin Lütfen Formu Doldurunuz

Çağrı merkezimiz 24 saat içinde size geri dönüş sağlayacaktır.

 
 
 
 
 

Anlaşma Ortaklarımız